Репортер на TrafficNews.bg бе тормозен и ограбен, докато изпълнява служебните си задължения. 

...
Репортер на TrafficNews.bg бе тормозен и ограбен, докато изпълнява служебните си задължения. 
Коментари Харесай

Боклукчийски бос издевателства над репортер на ТrafficNews, полицията гледа

Репортер на  TrafficNews.bg  бе унизен и ограбен, до момента в който извършва служебните си отговорности.  Грозната история се разигра в сряда  следобяд в село Царацово пред безучастните погледи на двойка патрулни служители на реда от РПУ Труд.

Около 17 часа през вчерашния ден Деница Лещева, дежурен кореспондент на TrafficNews.bg, пристига в село Царацово по сигнал на читатели за пламнал склад. 

Прави фотоси и видео на останките след пожара, след което се показва, оповестява за коя медия работи и моли за информация чиновник на „ Охранителна полиция “, който стои пред обекта. Той не й дава сходни данни и Лещева влиза в двора на склада, с цел да потърси притежателя за настояща информация, като заснема и в непосредствен план изгорелия отпадък. В същото време от постройката излиза служителка, пред която репортерката още веднъж се показва и пита за информация. Жената се интересува дали е Лещева е разговаряла с шефа преди да влезе, при което тя отговоря, че не е виждала чиновници на компанията, към които да се обърне, само че иска да откри такива. Жената влиза вътре и след минути излиза съпроводена от мъж на междинна възраст. Включват се още една  служителка и охранителят на обекта.  „ Управителят стартира да крещи против мен и съобщи, че незабавно би трябвало да изтрия всички направени от мен фотоси. Закани се, че в случай че някоя от тях се появи в медийното пространство, ще съди компанията, в която работя. Пожела да види наличието на телефона ми, с цел да е сигурен, че фотосите са изтрити, като се опита да завърти екрана към себе си. Отговорих, че няма да публикуваме наличието при изявено противоречие от негова страна и изтрих няколко от клиповете и фотосите в телефона си, като непринудено завъртях екрана си към него. Назовах още веднъж двата уеб страницата, за които пиша - Trafficnews.bg и Plovdivnow.bg, с цел да е сигурен мъжът, че няма да обявявам фотоси в тях и да може във всеки един миг да се увери. Тъй като открих, че никой не желае да разяснява случая, не изпратих никакви материали на дежурните сътрудници в редакцията. Пожелах да напусна мястото ”.

Това обаче явно не е задоволително и едната от дамите желае телефона, че фрагментите, снимани отвън обекта, също са изтрити. Лещева отхвърля с претекста, че в телефона има персонална информация и фотоси.  

На няколко метра участва чиновник на „ Охранителна полиция “. „ Обърнах се към него с молба за подпомагане. Той отхвърли и съобщи, че се намирам в непознат парцел. Отново се обърнах към чиновниците на компанията и предложих да изтрием фрагментите, които смятат, че не съм имала право да снима, в наличието на чиновник на реда. В този миг шефът съобщи, че неистина, хвана ръката ми и измъкна мобилния ми телефон. Другите чиновници на компанията препречиха пътя ми, откакто пробвах да си го взема назад. Управителят го даде на своята подчинена, която се отдалечи на няколко метра и стартира да преглежда фотосите ми. След като се увери, че всички фрагменти, касаещи обекта, са изтрити, стартира да преглежда фотоси и видеоклипове от по-стари дати. Заявих, че не разрешвам мобилния ми телефон да се намира в ръцете им и упорствам да ми бъде върнат. Припомних на господина, че съм тук, с цел да си свърша работата, а точно да отразя пожара, и не искам да нахлувам в персоналното им пространство, нито пък те - в моето. Изявих предпочитание да напусна региона, откакто телефона ми бъде върнат. Управителят ми отговори, че той ще ми бъде върнат, откакто заявявам документално, че няма да употребявам фотосите и видеоклиповете.

Лещева още веднъж се обръща към служителя на реда с въпрос дали имат право да вземат мобилния й телефон и да ровят в него. Моли го за подпомагане при диалога си със чиновниците. Той обаче още веднъж не подхваща ограничения.

„ Заявих на шефа, че няма да популяризирам фрагментите и помолих да ми върнат телефона, а тогава защитата съобщи, че няма да ми бъде върнат, само че той персонално ще го счупи, в случай че не преставам да насочвам искания. Междувременно батерията се изтощи и телефонът се изключи. Жената, която бе прегледала галерията ми със фотоси и видеоклипове, бе почнала да преглежда и менюто на телефона, с цел да потърси вероятни архиви. Тя съобщи, че ще вземе телефона и ще го занесе в офиса си, с цел да го зареди. Отвърнах, че не искам устройството да ми бъде отнето, упорствам да участвам в офиса и сама да служа си с него. Жената влезе в постройката, а шефът ми заяви, че няма да допусне да вляза в офиса. Междувременно разпореди на другата си служителка да донесе празни листове и ми ги връчи, за напиша декларация, че няма да популяризирам фотосите ”, споделя Лещева.

Въпросната декларация бива саморъчно написана на капака на полицейския автомобил. За попълването й служителите на компанията упорстват Лещева да даде документ за идентичност и да запише ЕГН-то си. Тя изрично отхвърля, като акцентира, че само чиновник на реда може да изисква персонални данни. Подобна " пречка " се появява и когато най-сетне шефът я упътва към офиса, от който да вземе телефона си. При влизането, служителката, заела се да зарежда устройството, афишира, че към момента не е проверила за архиви и се обажда на шефа, с цел да удостовери, че Деница е попълнила декларация. За да върне устройството, тя още веднъж желае персоналната й карта. Репортерката още веднъж отхвърля. В последна сметка я демонстрира на чиновник на реда, който удостоверява самоличността й пред представителите на компанията.

Така най-сетне й връщат мобилния телефон. Малко по-късно отива в РПУ Труд и подава тъжба за случилото се. По-късно открива, че липсва и SD картата на телефона, в която тя съхранява всичките си фотоси, направени през последните години. 

Днес тъжба със същото наличие бе подадена в прокуратурата в Пловдив и изпратена до Инспектората на Министерство на вътрешните работи.

Тъй като никой от участниците в скандалната история не се е легитимирал, както е направила Деница Лещева, TrafficNews.bg направи изследване във връзка с собствеността на склада. Оказа се, че наемател на помещението е компания с претенциозното име  „ A&G  Consult ”, благосъстоятелност на 25-годишната Гинка Иванова от първомайското село Виница.  Управителят, разрешил си да посегне на репортерката, е 48-годишният Иван Ангелов от същото село, който й е татко. Фирмата е с предмет на активност консултантски услуги, търговия, хотелиерски, импресарски и туристически услуги и прочие, само че складът е за преправка на боклуци.

Всъщност при пожара са изгорели  близо 7 кубика боклуци, машина „ Шредер ” за накъсване на боклуци, два магнитни сепаратора и ел. табло. Според пожарната повода за запалването е техническа нередовност. На място са били 5 пожарни, които в продължение на 2 часа са потушавали огъня. Подаден е сигнал и до районното в Труд, само че от компанията са декларирали, че нямат искания към никого и няма да подават тъжба.

Потърсен за коментар, шефът Иван Ангелов съобщи, че складът е негова частна благосъстоятелност и никой няма право да влиза вътре без негово позволение. Което, несъмнено, никой не отхвърля. По отношение на репресивните ограничения, подхванати по отношение на репортерката, боклукчийския необут счита, че те са били изцяло съответни по отношение на обстановката. Отрече да е дърпал телефона от ръцете на момичето и съобщи, че тя сама им го била дала. 

Т.е. на пръв взор казусът наподобява монотонен, само че явно от компанията има какво да крият, с цел да подхващат сходни есесовски ограничения по отношение на репортера на TrafficNews, озовал се на мястото на пожара.  Какво крие компания „ A&G  Consult ”? С какво се занимава компанията? Какви са отпадъците, които се съхраняват в склада и по какъв метод тъкмо се унищожават и преработват? Защо атакуват кореспонденти и си разрешават да се разпореждат с техните камери и телефони? Въпроси, които с изключение на медията, евентуално би трябвало за заинтересуват полицията и прокуратурата.

И защото явно полицията не се интересува от отговора, защото видите ли „ това било частен обект ”, ние се обърнахме със сигнал и същите въпроси към пловдивската прокуратура.

Разбира се, TrafficNews.bg вече разполага с част от отговорите на горните въпроси.  Един от тях е, че компанията се занимава с превозване на рискови боклуци. А напълно скоро ще подредим и изчезналите елементи от пъзела.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР